Feeds:
Články
Komentáre

Články označené ‘ako zmazat účet na facebooku’

Až nedávno som zistil, že moje staršie facebookové konto, ktoré som mimochodom zrušil už pred rokom, je ešte stále funkčné. Bolo len deaktivované… A to neznamená, že bolo zrušené? Nie neznamená…

Facebook totiž rozlišuje medzi deaktiváciou konta a jeho zmazaním. To ste nevedeli? Ja teda nie… Ako teda definitívne zmazať svoje konto na facebooku?

Týmto ma facebook definitívne naštval. Veru, nebolo vôbec jednoduché nájsť cestu / ikonku, kde sa dá facebookový účet naozaj zmazať.  To ma presvedčilo, dať tento návod na web.

O niektorých dôvodoch prečo zrušiť svoje konto na facebooku:
http://www.kulman.sk/sk/content/preco-by-ste-mali-zrusit-svoj-facebook-ucet
alebo
http://style.hnonline.sk/digital-132/facebook-vas-sleduje-aj-ked-ste-odhlaseni-473703

Alebo vás možno presvedčí príklad rakúskeho študenta Maxa Schremsa, ktorý požiadal facebook o zaslanie všetkých údajov o ňom, ktorými sociálna sieť disponuje. Zaslali mu CD s viac ako 1 200-stranovým dokumentom, v ktorom sa nachádzali aj údaje, ktoré vymazal už pred tromi rokmi:
http://tech.sme.sk/c/6626710/rakusky-student-zaluje-facebook-a-rozputal-antikampan.html
http://www.tablet.pc.sk/novinka/facebook-uchovava-uzivatelmi-zmazane-udaje

Ak vam teda tieto skutočnosti na facebooku vadia, ste tu správne :-)

Ako teda definitívne zrušiť konto na facebooku?
Ak ste urobili podobnú chybu ako ja a v snahe zrušiť konto ste išli do sekcie “Účet” – “Nastavenia účtu” – “Bezpečnosť” a vybrali “Zrušiť účet” (obrázok dole), tak to je presne cesta “len” k dektivácii namiesto k zmazaniu (skutočnému zrušeniu) účtu.


Hoci sa facebook (podľa mňa naschvál) snaží vyvolať dojem, že sa skutočne jedná o zrušenie účtu, nie je to tak. Korektný prístup by bol taký, kde by facebook automaticky ponúkol 2 možnosti:
- účet dočasne deaktivovať
- účet natrvalo zrušiť

To, že facebook pri snahe užívateľa zrušiť účet zavádza, hovorí aj nasledovný článok:
http://pocitace.sme.sk/c/4940822/facebook-pri-mazani-uctov-zavadza.html

Oficiálna “Privacy policy” facebooku hovorí o tom nasledovné:
=====================================
Deactivate
Deactivating your account puts your account on hold. Other users will no longer see your profile, but we do not delete any of your information.

Deletion
When you delete an account, it is permanently deleted from Facebook. It typically takes about one month to delete an account, but some information may remain in backup copies and logs for up to 90 days. You should only delete your account if you are sure you never want to reactivate it.

Zdroj:  http://www.facebook.com/full_data_use_policy
=====================================

Deactivate:  vaše konto zmizne pre ostatných užívateľov, ale ostane v databázach facebooku. Keď sa opätovne pokúsite prihlásiť do facebooku, vaše “spiace” konto je v tej chvíli opäť aktivované a viditeľné pre ostatných.

Delete: ked zvolíte túto možnosť, tak konto je po 14 dňoch úplne zmazané z databáz facebooku, aj keď v zálohach ich servra môže časť informácií pretrvávať až po dobu 90 dní (zálohy svojho servra ponechávajú 90 dozadu, potom zmažú aj tie).

Ako definitívne zrušiť účet na facebooku?
Skôr ako sa rozhodnete pre túto definitívnu možnosť, prosím, dobre si to zvážte. Účet sa po uplynutí 14 dňovej lehoty definitívne zmaže a už sa nebude dať obnoviť!!! Ak si s tým nie ste istá / istý, radšej si zvoľte iba dočasnú deaktiváciu a ak vám ani po pár mesiacoch nebude účet chýbať, zrušíte si ho definitívne. Často sa stáva, že po istom období sa ľudia snažia dostať k starým fotkám / kontaktom, ktoré tam mali, ale už sa to nedá. Ak ste sa naozaj rozhodli urobiť tento krok a definitívne zrušiť svoj FB účet, pokračujte podľa nasledovných pokynov:

Prihláste sa a vo vyhladávači zadajte linku:
https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

To vás nasmeruje na zrušenie účtu. Ak by nefungovala, skúste túto linku:
http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

Ak by ani to nešlo, choďte do sekcie “Účet” – “Centrum pomoci” , vľavo vyberte “Prezerať témy pomoci” a kliknite na ikonku vpravo “Súkromie”:


Tam v sekcii “Privacy policies and internet safety” kliknite na odrážku “Deactivating, deleting and memorializing accounts” :

Tu je linka: http://www.facebook.com/help/?page=842

Choďte do spodnej časti a v sekcii “Deleting accounts” vyberte “How do I permanently delete my account?”:

Tam kliknite na “Submit your request here”:

Tým by ste sa mali dostať k poslednému kroku – zadať svoje heslo a potvrdiť zmazanie účtu.

Facebook vás ešte upozorní, že údaje budú zmazané až po 14 dňoch. To je všetko.

Nech sú vaše dôvody na zrušenie konta akékoľvek, verím, že vám (tak ako mne) nebude chýbať. Držím palce!

*** Michal Hönsch ***

P.S.: Tu je stránka, ktorá vysvetľuje, ako kontaktovať facebook, keď chcete vyriešiť nejaký problém. Snáď to niekomu pomôže :-)
http://www.marismith.com/how-contact-facebook-directory-of-forms/

P.S.2: Keď chcete zrušiť facebookové konto zomrelého, ku ktorému nemáte e-mail ani heslo: Postupujte prosim podľa tohoto formuláru (v angličtine). Budete potrebovať úmrtný list:
https://www.facebook.com/help/contact/?id=305593649477238

Budem rad, ak sa potom ozvete, ci sa to podarilo. Dakujem.

Read Full Post »

Sleduj

Prijímaj upozornenia na nové články na tvoj email.